🤩 Drama emoties
- Joris van Veen
- 8 feb 2023
- 2 minuten om te lezen
➡️Algemene Informatie
Deze activiteit kan ingezet worden om de kinderen kennis met elkaar te laten maken, ze buiten hun comfortzone te laten stappen of het ijs te breken. Gekoppelde SLO kerndoel is kerndoel 54, communiceren met beeld.
➡️Duur van de activiteit
De activiteit duurt 30-45 minuten.
➡️Benodigdheden
Geen.
➡️Inleiding
Begin de activiteit door de kinderen zelf een ronde kring te laten vormen. Probeer alleen te sturen wanneer dit nodig is. Door het groepsproces kan er zonder begeleiding al een goede kring ontstaan. De kinderen vertellen hun naam en een kort feitje over hunzelf (misschien is het nodig om het begrip feit uit te leggen). Tijdens deze activiteit is het belangrijk dat iedereen elkaars naam leert kennen.
Bespreek de verschillende emoties die iemand kan hebben. Laat de kinderen de emoties op hun eigen manier uitvoeren. Wanneer een kind een emotie niet kent, kan hij of zij de uitvoering van andere kinderen bekijken. Hun uitvoering kan meer binnen hun belevingswereld zitten dan hoe volwassenen emoties uiten.
➡️Kern
We gaan het aanbel-spel spelen. Noem de naam van een kind en een emotie die net behandeld is. Laat het kind bij iemand in de kring “aanbellen”. Het andere kind doet net alsof hij/zij open doet. Het kind dat heeft aangebeld voert een gesprek met de genoemde emotie. Doe dat tot alle kinderen een keer aan de beurt zijn geweest.
Voorbeelden:
Alex, jij mag aanbellen bij Annabelle. Je emotie is blij.
Alex loopt naar Annabelle toe en doet net alsof hij aanbelt.
Annabelle doet open.
Alex begint vrolijk te praten over zijn hobby.
Annabelle reageert blij terug.
De spel begeleid eindigt uiteindelijk het gesprek en Alex gaat terug naar haar plek.
Roos, jij mag aanbellen bij Mark. Je emotie is boos.
Roos loopt naar Mark toe en doet net alsof zij aanbelt.
Mark doet open.
Roos begint boos te praten over haar hobby.
Mark reageert boos terug.
De spel begeleid eindigt uiteindelijk het gesprek en Roos gaat terug naar haar plek.
Belangrijk: Kinderen kunnen heel erg in hun rol opgaan. Zorg dat situaties die tot escalatie kunnen lijden snel worden afgerond.
➡️Slot
We kijken of de kinderen alle namen nog hebben onthouden met een het spel “tik, tik: wie ben ik?”. Laat de kinderen in een rij zitten. Roep een kind in de rij naar voren en laat het kind met de rug naar de rij zitten. Vervolgens roep je een kind naar voren die op de rug van het kind mag tikken en mag zeggen “tik, tik: wie ben ik?”. De twist hier is dat de spelbegeleider ook een emotie noemt. Het kind mag dus met een bepaald emotie aantikken.
💙 Gemaakt door Joris van KC Balans - 2024 💙