top of page

🌨️ Sneeuwstorm trefbal

  • Foto van schrijver: Joris van Veen
    Joris van Veen
  • 5 nov 2024
  • 2 minuten om te lezen

➡️ Algemene Informatie

Sneeuwstorm Trefbal is een dynamische variant van het klassieke trefbalspel waarbij zachte "sneeuwballen" worden gebruikt. Kinderen moeten elkaar raken, net als tijdens een sneeuwballengevecht. Het doel is om zoveel mogelijk in beweging te blijven, goed te mikken en samen te werken met het team.


➡️ Duur van de activiteit

Ongeveer 30 minuten, inclusief uitleg, warming-up en meerdere spelrondes.


➡️ Benodigdheden

  • Zachte, witte ballen (ongeveer 10-12 ballen afhankelijk van de groepsgrootte).

  • Pionnen om het speelveld af te bakenen.

  • Twee matten (de "ijsblokken") die aan de achterkant van elk speelveld liggen.


➡️ Inleiding

Leg de kinderen uit dat ze zich in een winterse sneeuwstorm bevinden en dat ze sneeuwballen moeten gooien om "de storm te overleven". Verdeel de kinderen in twee teams en zorg ervoor dat ze weten waar de grenzen van het speelveld liggen. Leg uit dat het spel draait om zowel snelheid als teamwork, en dat het belangrijk is om altijd in beweging te blijven om niet geraakt te worden.


➡️ Kern

  1. Spelverdeling: Verdeel de kinderen in twee teams. Elk team staat aan een kant van het speelveld.

  2. Speelveld: Teken een lijn in het midden van het veld, zodat beide teams aan hun eigen kant blijven. De ballen worden verdeeld over het speelveld. Je kan natuurlijk hiervoor ook de lijnen van een speel/gymzaal gebruiken.

  3. Start van het Spel: Geef een startsignaal. De kinderen proberen elkaar te raken met de zachte "sneeuwballen".

  4. Raken en Oefeningen: Wie geraakt wordt, gaat naar de zijkant van het veld en doet 10 jumping-jacks om warm te blijven. Na het voltooien van de jumping-jacks mag hij of zij weer terug het veld in.

  5. IJsblok Element: Aan de achterkant van elk speelveld ligt een mat (het "ijsblok"). Als een speler van een team erin slaagt om deze mat met een bal te raken, mogen alle teamleden die aan de kant stonden direct terug het veld in. Dit zorgt ervoor dat spelers actief blijven proberen het ijsblok te raken en dat er meer dynamiek in het spel komt.


➡️ Slot

Na de laatste ronde komen beide teams bij elkaar om na te praten over het spel. Vraag de kinderen wat hun strategieën waren en hoe ze elkaar hebben geholpen.


💙 Gemaakt door Joris van Stoer en Robuust - 2024 💙

Activiteiten Bank van Vlietkinderen (2024)

bottom of page