🧹 Zandbak archeologie
- Joris van Veen
- 29 mei 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 jun 2024
➡️Algemene informatie
In deze activiteit gaan we kinderen laten kennismaken met de wereld van archeologie in de zandbak. Ze zullen de rol van archeologen op zich nemen en opgravingen doen om artefacten te ontdekken met verschillende geschiedenisfeitjes.
➡️Duur van de activiteit
De activiteit duurt 60 minuten.
➡️Benodigdheden
Scheppen
Kwasten
Zeefjes
Troffel
Een zandbak
De activiteit kan met verschillende doeleinden worden uitgevoerd. Hier staan enkele opties voor de "artefacten":
Een activiteit die je kan doen is het begraven van kokers met daarin rollen perkament. Op de rollen perkament kunnen leuke feitjes over archeologie geschreven worden (enkele feitjes staan in de kern van dit stuk).
Nep dinosaurus botten.
(geverfde) stenen
➡️Voorbereiding
Begraaf je artefacten in de zandbak. Lekker diep!
➡️Inleiding
Stel je voor, onder het zachte zand liggen eeuwenoude artefacten verstopt. Met onze speciale gereedschappen, zoals scheppen, kwasten, zeefjes en troffels, zullen we ze opgraven en ontdekken wat voor verhalen ze te vertellen hebben. Terwijl we diep in de zandbak graven, zullen we allerlei geheimzinnige voorwerpen tegenkomen.
➡️Kern
Begin met het zoeken van de spullen. Geef een aantal regels aan de kinderen:
Archeologie is heel voorzichtig werk, omdat je de artefacten niet wil beschadigen. Ga daarom rustig en samen ter werk.
Verdeel de zandbak eventueel in verschillende graaf plaatsen, zodat de kinderen met hun eigen team kunnen werken aan hun eigen stukje.
Wat moeten de kinderen doen als ze een artefact hebben gevonden? Moeten ze het schoonmaken met een kwast? Mogen ze het (eventueel) meteen openen. Denk hier van tevoren over na.
Enkele feitjes over archeologie die in de artefacten verstopt kunnen worden of verteld kunnen worden tijdens het graven:
Archeologie is de studie van oude menselijke geschiedenis door middel van het opgraven en bestuderen van artefacten en overblijfselen.
Archeologen bestuderen niet alleen oude beschavingen zoals de Egyptenaren of Romeinen, maar ook prehistorische culturen zoals de dinosauriërs!
Een van de bekendste archeologische ontdekkingen is de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon, die meer dan 3.000 jaar verborgen was.
Archeologen graven niet alleen op land, maar ook onder water! Ze bestuderen oude scheepswrakken en verzonken steden.
Niet alle opgravingen zijn enorm! Soms vinden archeologen waardevolle artefacten in hun eigen achtertuin.
Archeologen kunnen veel leren over het dagelijks leven van mensen in het verleden door het bestuderen van dingen zoals gereedschap, sieraden en kookgerei.
Dankzij archeologie kunnen we de evolutie van de mensheid beter begrijpen, zoals hoe en wanneer we begonnen met het maken van gereedschap en het bouwen van huizen.
➡️Slot
Rond af met een rondvraag over hoe de kinderen het vonden en wat ze hebben geleerd.
💙 Gemaakt door Joris van KC Balans - 2024 💙